A gyerekek, és a számítógép világa

Anyósom szokott mindig nevetni, ha valamit nem ért a számítógépen, és odamegy valamelyik unokája, és elmondja neki: Mama, ezt nem így kell, hanem így…

A mostani gyerekek olyanok, mintha már ezzel születtek volna. notebook-1064708_640Annyira gyorsan rá tud állni az agyuk, hogy mit hogyan kell, hogy mi még fel sem fogtuk, de ők már jobban értenek hozzá.

A számítógép

Ma már elengedhetetlen, és nélkülözhetetlen is, hogy egy családban legalább egy számítógép legyen. Mondhatjuk azt is, ha valahol nincsen, akkor hátrányban van a többiekkel szemben. Hogy miért? Ma már az általános iskolában előfordul, hogy kapnak olyan feladatot, hogy nézz utána ennek, és ennek, írd le, hogy hol találtad meg, melyik oldalon, és egy részletet is. Akinek nincsen az hogyan teljesíti ezt a feladatot? Ez olyasmi, mint régen a könyvtár volt, hogy el kellett menni, meg kellett egy könyvet találni, vagy éppen keresni egyet. Kérdem én, ez a kisgyerek hogyan fogja majd ezt a feladatot elvégezni? Ezért gondolom azt, hogy hátrányban van azokkal szemben, akinek van otthon gépe.

A számítógép veszélyei

Igen gyorsan hozzá lehet szokni, hogy a gép mindig ott van, kéznél van, így ha oda ülök, biztosan találok valamit, amin el lehet szöszmötölni. Van olyan ismerősöm, akinek a gyerekének abból áll a világ, hogy hazamegy, gépezik, tanul, aztán újra gépezik. Mondjuk én biztosan nem engedném, és az én gyerekeim nem is gépezhetnek minden nap. Van ahol a szülő észre sem veszi, hogy a gyerek órákat tölt a gép előtt, ami nem biztos, hogy olyan jó dolog.

Nem baj, ha van gép, és engedjük a használatát, de arra mindenképpen figyeljünk, hogy ne túl sokat töltsön a gyermekünk a gép előtt, hiszen a friss levegőt, és a mozgást ez nem helyettesítheti.