A szem ápolásának fontossága

A XXI. században, a fejlett országokban teljesen normális dolognak számít, hogy egy ember naponta órákat tölt a számítógép előtt. Vannak olyanok, akiknél ezt az időt nem is lehet csökkenteni, hiszen munkaeszközük a számítógép, de persze vannak olyanok is, akiknek csak a hobbijuk, vagy csupán az unalmas percek kitöltésére használják azt. Már az egészen kicsi gyerekek is rendszeres számítógép felhasználók. Rengeteg számítógépes program készül a kicsiknek is, játékoktól kezdve az oktatóprogramokig, melyek akár nagyon hasznosak is lehetnek. A játékok közt is sok készségfejlesztő és építő jellegű akad, de mivel a szülő nem ülhet folyton a gyermeke mellett számítógépezés közben, ezért gyakran olyan játékokat sikerül megszerezniük, amik ugyan szórakoztatóak, de cseppet sem az ő korosztályuknak készült. Ilyenkor lehet hibáztatni a szülőt, hogy miért nem figyel jobban a porontyára, de sok esetben már az alsó tagozatos általános iskolás gyerekek felhasználói ismeretei is meghaladják a szüleikét, így lehetetlen a teljes korlátozásuk.

corneregelA számítógép előtt töltött órák viszont nem csak mentális veszélyeket tartogathatnak. Egy gyermek jó esetben felfogja a játék és a valóság közti különbséget, így olyasfajta negatív hatások, melyeket egyesek szerint az agresszívabb stílusú játékok okoznak, sokkal kisebb veszélyt jelentenek, mint a folyamatos görnyedés és monitorbámulás. A testalkatra nem csak a számítógépezés okozta mozgáshiány van ilyen esetekben nagy hatással, hanem komoly gerinc és hát problémák is jelentkezhetnek később, amennyiben hajlamosak vagyunk a nem megfelelő testtartások valamelyikében akár napokat is a gép előtt ülni. Ezt aztán később fáradságos gyógytornával, vagy úszással próbálhatjuk korrigálni. Valamelyest javít is a helyzeten, de a probléma gyökere abban rejlik, hogy nagyon sokan el sem jutnak a felismerésig, hogy erre szükség lehet.

Ami sokkal nagyobb probléma, ráadásul nem is szentelünk neki elegendő figyelmet, az a számítógép által gyakorolt káros hatás, aminek a szemünk van kitéve. Most már vannak olyan védőszemüvegek, melyek valamelyest kímélik a szemet, de sajnos nem mindentől óvják azokat. Különböző szembetegségek kialakulása miatt felelős a sok számítógép használat, melyek fel sem tűnnek először az embernek. Ilyen például a szem szárazsága, melyből aztán különböző gyulladásos és nem gyulladásos betegségek is kialakulhatnak. Ezek megelőzésére fontos a nagymennyiségű folyadék bevitel, illetve a normális egyensúly megtartása a monitorok, kijelzők és tévék előtt töltött idő esetében. Persze vannak olyanok, akik egyszerűen nem tehetik meg munkájukból kifolyólag, hogy megfelelő mennyiségű pihentetés mellett, csökkentett időtartamban terheljék csak a látószerveiket a digitális világgal. Ilyen esetekre vannak a szemcseppek, és a különböző szemkenőcsök. Sokáig én is a szemcseppet, és a műkönnyes kezelést választottam, aztán a szemészem felvilágosított arról, hogy nem ez a megfelelő megoldás.

Javasolt egy Corneregel nevezetű krémet, mely azon túl, hogy sokkal kíméletesebb, sokkal hatásosabb, még sokkal költséghatékonyabb is. Először ódzkodtam attól, hogy a szememet kenegessem, hiszen már a csepegtetéseket vagy a kontaktlencsés megoldásokat is nehezen viseltem. Viszont az orvos bíztatott, hogy próbáljam ki, és arra intett, hogy minden apró kis részletet fogadjak meg, amit a betegtájékoztatóban írnak. Korábban mindig kiszáradt a szemem egy-egy hosszabb munkanap után, főleg, ha előtte az éjszakai is hosszúra sikeredett a koncertek, próbák miatt. Arról nem is beszélve, hogy milyen kínos volt egy-egy nagyobb összejövetelen a vérvörös, fáradt szemekkel megjelenni. Nem hiszem, hogy bárkinek is elnyertem akkor, olyan kinézettel a tetszését. Az égő, viszkető érzésről nem is beszélve. Ilyenkor bármi volt is a kezemben, rögtön eldobtam, és dörzsölgetni kezdtem a szememet, ami által a szemfesték, valamint a kezemen lévő kosz is a szemembe került, így nem hogy nem segített a helyzeten, hanem sokkal inkább még rontott is általában. De ennek most már vége. Szerencsére a mellékhatásokat sem váltotta ki a corneregel, így bármikor használhatom, ha továbbra is betartom a használati utasításokat.

Mivel kipróbáltam, és saját bőrömön tapasztalhattam meg a corneregel számos pozitív hatását, ezért bátran ajánlom Nektek is, hiszen sokan közületek biztosan hozzám hasonlóan jóval több időt töltenek a számítógép előtt, mint az szükséges lenne.