Változnak az idők, de az autósbolt minden problémát megoldott számomra

Az idő nagyon hamar telik, és észre sem vesszük, hogy elszáll a fejünk felett. Sokszor, amikor sétálok az utcán, akkor veszem észre még jobban, hogy mennyire szalad az idő, és, hogy milyen különbözőek az idősebbek és a fiatalabb generációk. Az utcán nem látni mást, mint a gyerekeket, akik nyomkodják a telefonjukat, miközben azt se veszik észre, ha átmennek a piros lámpán. Az idősek pedig csodálkozva nézik őket, hogy lehet ennyi ideig bámulni a képernyőt.

A felnőttek életébe is bekúszott a számítógép és a különböző technikai eszközök használata, hiszen még a munkahelyünkön is szükség van a számítógépre. A gyerekek pedig azon keresztül tanulnak. Annyira elterjedt már a használatuk, hogy néha észreveszem, hogy egyes nagymamák is éppen a közösségi oldalakon pötyögnek.

Nem szeretnék mellette állást foglalni, hogy ez most jó, vagy nem, az én szüleim is tudják már kezelni az okostelefonjukat. Vagy példának apukám számítógép használatát is megemlíthetném, hiszen nem csak híreket olvas már rajta, de akár még az autójához a téli gumit is interneten keresztül rendeli meg. Ezt azért pár évvel ezelőtt nem hittem volna el.

Én, aki már le is diplomázott és dolgozik is már időtlen idők óta, sőt, még informatika órái is voltak az iskolában, még mindig nem értek annyira egyes informatikai dolgokhoz, mint a többiek, akik ugyanabba a generációba tartoznak, mint én. Én nem tudom, hogyan működnek azok az oldalak, ahonnan mindenki filmet tölt le, vagy nem tudok weboldalt készíteni. Helyette máshoz értek, szóval annyira elveszettnek mégsem érzem magam. Az biztos, hogy ez a számítógépes dolog nem az én világom, türelmetlen is vagyok ahhoz, hogy én ezeket a szakmai információkat elsajátítsam, inkább a profikra bízom, vagy éppen pislogok kettőt egy barátnőmre vagy barátomra, aki letölti nekem a filmeket, amiket kérek. Mindig van erre valami megoldás, csak cselesnek kell lenni.

Látszik ebből a példából is, hogy az általánosítás sokszor nem érvényes, hiszen egy fiatal felnőtt nőnek sem kell a mai világban tudnia, milyen telefon a legmenőbb mostanában, vagy, hogy tudja, milyen apró részei vannak egy számítógépnek. Nem árt tudni, természetesen, a tudás sosem árt. Csak azt mondom, hogy lehet, hogy attól függetlenül van olyasmi, amihez sokkal jobban ért. Mindeközben eszembe jut az is, amikor azt mondják, hogy a mai gyerekek milyen sok időt töltenek a telefonjuk nyomogatásával, de ha jobban belegondolok, a felnőttek is ugyanannyit nyomkodják a telefonjukat, vagy talán még többet is.

Persze az internetnek és a számítógépnek vannak jó oldalai is, ha az ember megfelelő mértékkel használja, akkor jó dolgok is kisülhetnek belőle. Mint például apukám példája is, amikor az autójához a téli és nyári gumikat az internetről rendeli. Utánanéz alaposan annak, amit szeretne – erre nagyon jó az internet – és utána már meg is rendelheti, ha szeretné. Így talált rá egy autósbolt weboldalára is, ami már első ránézésre is nagyon szimpatikus mindenki számára. Letisztult, egy rápillantás után lehet tudni, miről van itt szó, és nem kell ide-oda kattintgatni, hogy kiderüljön, mit is lehet ott vásárolni.

Apukám azóta is itt vásárol. A weboldal azért tetszik nekem is – függetlenül, hogy engem az autós téma sosem érdekelt -, mert aki például nem tudja, mi az a motorolaj, az el tudja ott olvasni, és utána pedig akár még vásárolni is tud magának. Ilyen használati kisokos. Igazán jól megcsinálták. Ráadásul azt még nem is mondtam, hogy több különböző címük is van, tehát az embernek nem egy bolthoz kell igazítania az életét, hanem választhat, hogy melyikbe megy, melyik van közelebb neki. Apukám is a lakhelyéhez legközelebbit választotta nyilvánvalóan, így nem kell a város másik végére mennie. Viszont, ha éppen úton van és tegyük fel, hogy a másik bolt közelebb lenne hozzá, akkor akár még oda is be tud ugrani. Én ezt nagyon jó megoldásnak gondolom, főleg azoknak jó, mint például nekünk, akik egész nap rohannak, és azt se tudják, hol a fejük.

Most, hogy már nekem is van saját autóm, így nekem is jól jön, hogy tudok egy ilyen autósboltról, ugyanis nagyszerű választékkal rendelkeznek és készséggel segítenek mindenkinek. Persze általában apukám el szokott velem jönni, mielőtt valami teljesen más dolgot megveszek, amire semmi szükségem nincsen. Bár, most gondolkozom rajta, hogy kellene vennem néhány autóápolási szert is, mert ilyenkor nyáron, mikor állandóan le van húzva az összes ablak, hamarabb bejön a por. Ugyan most sok a munkám, és néha hétvégén is dolgoznom kell, de tervezem, hogy valamikor kiporszívózom az egész autót. Már igencsak ráférne szegénykére. De sajnos egyáltalán nem jutok el odáig, maximum addig, hogy letörölgetem villámgyorsan a port, mielőtt beszállok az autóba. Na, de nem baj, ennek is el fog jönni az ideje, kell, hogy legyen valamelyik hétvégén egy-két órám erre.

Aztán pedig csak úgy csillogni fog a kis verda. Szerencsére amúgy sok bajom nem szokott vele lenni, nem hibásodik meg gyakran, nem úgy, mint egy másik barátnőm autója, akitől körülbelül negyed évente hallom, hogy tönkrement az autója. Mondom, én nem értek az autókhoz, így nem tudom, hogy most ő a béna és állandóan elront valamit, vagy rossz márkájú autót vett, esetleg átvágták és egy rossz autót adtak neki. Nem tudom, de én biztos, hogy nagyon ideges lennék, ha állandóan szervizbe kellene vinnem a kocsimat, aztán perkálhatnék nem kevés pénzt az autószerelőnek. Lassan abból a pénzből, amennyit ráköltött, vehetne egy másik autót. Nem volt ez egy szerencsés véletlen, azt már mindketten biztosra állíthatjuk. Most gondolkozik rajta, hogy lehet, kellene egy másik autót venni, de akkor mit kezdene ezzel? Ki venné meg? De hát mindegy, majd átgondolja, aztán kitalálja, hogy mi legyen, mert ez így már tényleg nem megoldás.

Én örülök neki, hogy ilyenekkel nem kell foglalkoznom, elég dolgom van így is. Már néha csak kapkodom a fejem és próbálom összerakni agyban, hogy mikor mit kell csinálnom és hova kell mennem. Még jó, hogy vettem egy évvel ezelőtt egy autót, mert képtelen lennék tömegközlekedésre szállni, amivel sokszor dupla annyi idő eljutnom valahova, mint autóval. Sokan mondják, hogy a sok dugó miatt közlekedni a városban esélytelen, de én idáig egész jó időket szoktam „futni” az autómmal. És szinte sosem kések el sehonnan, nem úgy, mint korábban, amikor időben elindultam és a busz miatt mégis elkéstem legalább negyed órát, mert annyit kellett rá várni. És ebből vagy millió és egy másik eset is volt.